Egy „űrhajótörött” naplója (Andy Weir - A marsi)
2017. november 06. írta: Rebeka K.

Egy „űrhajótörött” naplója (Andy Weir - A marsi)

A marsi Andy Weir amerikai író bemutatkozó regénye. Eredetileg a honlapjára rakta ki a sztorit, folytatásokban, majd az olvasók kérésére e-bookként publikálta az Amazonon, ahonnan 99 centért lehetett letölteni. Három hónap alatt harmincötezren vették meg, és az Amazon sci-fi toplistájára került. Azóta nem csak a kiadók figyeltek fel rá, már a filmesített változata is megjelent és hatalmas sikert aratott.

A történet izgalmasan indít, a Marsra érkező kutatócsoport a zord körülmények miatt kénytelen lefújni az expedíciót és igyekszik, amíg még nem késő elhagyni a bolygót. Azonban a csapat egyik tagja, Mark Watney megsérül, és a Marson ragad. A hátrahagyott űrhajós alig tér magához és tudatosul benne a tény, hogy egyedül maradt a gyilkos légkörű bolygón, felbukkannak az betolakodókat nem favorizáló marslakók… Öö, vagyis nem, ez nem az a könyv…

Andy Weir nem követi a már elcsépelt földönkívülis maszlagot, azonban e nélkül is hatalmasat alkot. Regénye pont attól lesz érdekfeszítő, hogy igyekszik minél reálisabban bemutatni az űrutazást. A könyv arról szól, hogy Mark Watney asztronauta, aki bár az elején reményvesztett, hogyan próbál mindent megtenni azért, hogy megmeneküljön.

 A regény – mivel a főhős élete a gépek és mindenféle kütyük működésétől függ – nem mentes a tudományos adatoktól, leírásoktól. Viszont ettől kicsit sem kell megijedni, minden szakkifejezés mellé magyarázat is jár, így a sztori végig követhető marad, és nem válik vontatottá. A rengeteg kutatáson alapuló tudományos leírás még jobban érzékelteti, hogy űrhajósunk élete mekkora veszélyben van, mivel egy apró meghibásodás is végzetes lehet.

A történteket az író a főhős szemszögéből láttatja, aki a marsi eseményeket naplóbejegyzések formájában írja le az utókornak, vagy bárkinek, aki rátalálna. Mark Watney alakja fenomenális, a gépészmérnök és botanikus asztronautát a vörös bolygó fogságában sem hagyja el egyedi humorérzéke… A túlélés érdekében lázasan tervez, megvalósít, elvét és közben csípős megjegyzéseket tesz, az olvasó pedig meg-megrázkódik a nevetéstől.

“A hálószoba fantasztikus. Nagy, tágas és kényelmes, bár az első éjszakán belefutottam egy kis fűtési problémába. Jelesül kurva hideg volt. A mars járó és az utánfutó szépen szabályozzák a saját hőmérsékletüket, de a hálószobából hiányzott a „tűz”. Életem története. ”

Enyhébb SPOILER  A főhősért viszont nem csak mi aggódunk, a történet visszaugrik a Földre, a NASA rájön, hogy a halottnak vélt Mark bizony életben van. Ez után az olvasó még gyorsabb ütemben falja majd a betűket, hogy kiderítse, sikerül-e kedvenc asztronautáknak viszontlátni a Földet. Az elejétől-végéig izgalmas sztori bátran tekinthető az utóbbi évek egyik legnagyobb sci-fi szenzációjának.

“Alig várom, hogy unokáim legyenek! Amikor fiatal voltam, ki kellett másznom egy kráterből. Felfelé! Egy szkafanderben! A Marson, te kis szaros, hallasz, a Marson!”

A bejegyzés trackback címe:

https://jonagykanal.blog.hu/api/trackback/id/tr3213195216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Darvas Boróka 2017.11.07. 11:43:40

Érdekes lehet a film, és talán láttam is, de nem tudom az információid alapján egyértelműen eldönteni, mert túl kevés van belőle, hiányosnak érzem az írást. Ha már olvastad a könyvet és a filmet is láttad, akkor érdemes lett volna az adaptációról, a különbségekről, stb. is írnod. Biztos vagyok benne, hogy kibővítve, részletesebben ismeretve, saját meglátásokat hozzáfűzve befogadhatóbbá válna.
süti beállítások módosítása