Semmi baj, van egy menedék-barlangunk a Holdon
2017. október 23. írta: Deák Zsuzsu

Semmi baj, van egy menedék-barlangunk a Holdon

Egy 50 km hosszú (31 mérföld és 328 láb széles) barlangra bukkantak a japán űrkutatási hivatal tudósai a Hold felszíne alatt, amiben gyanújuk szerint akár jég is lehet. Ezt a japán SELENCE szondája egy radarrendszerrel állapította meg és október 18-án megerősítette a Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA). A tudósok azt mondják, hogy a vulkanikus Marius Hills-régió alatt elhelyezkedő barlang egy lávacsatorna lehet, ami megközelítőleg 3,5 milliárd évvel ezelőtt keletkezett.

 

A barlang fontos szerepet tölthet be a jövőbéli holdi expedíciókat tekintve, amely menedéket nyújthat az űrhajósoknak, ugyanakkor már az emberi kolónia lehetséges jelöltjeként is javasolták. - írja a Guardian.

 

Junichi Haruyama, a JUXA vezető kutatója szerint a szerkezeti stabilitásuk védelmet nyújthat a hold szélsőséges hőmérsékletével - amely napközben 224 C° és éjszaka -153 C° között ingadozik - és kozmikus sugárzással szemben, amely felrobbanthatja felszínét.

 

Az, hogy ez jó vagy rossz hír, mindenki döntse el maga. Ami biztos, hogy az utóbbi időben egyre többet olvasni arról, hogy milyen ,,mikor a természet dühbe gurul’’. Kezdve az 5-ös erősségű trópusi ciklonnal, Irmával, a második legintenzívebb atlanti-óceáni hurrikánnal, amely pusztító károkat okozott Puerto Ricóban, Kubában és Floridában egyaránt.

 

Az utolsó vihar, amely ilyen erősségű szelet okozott, a Wilma hurrikán volt, amely a 3. kategóriájú gyengülését követően Floridában csapott le. Az egyetlen vihar, ami rekord erősségű széllel okozott károkat, az 1980-ban keletkező Allen hurrikán volt.

 

Azt hittem ezt már semmi nem űbereli, aztán felugrik egy új hírablak a képernyőn: ,,Nem tartott még ilyen erős hurrikán Európa felé”. Bár a neve igencsak finomka, mégis maga a meteorológiai kuriózum Ophelia, aki jelenleg a Brit-szigetek felé veszi az irányt. A 3-mas erősségű hurrikán az Azori-szigetektől indul, és elsősorban Írországot környékezi meg. Ő már nem is hurrikánként, hanem mérsékelt övi ciklonként ér partot és akár 160-170 kilométeres széllökések is lehetnek az ír partoknál.

 

Aztán olvastam még több napig tartó mágneses viharról, rekord magasra nőtt szén-dioxid tartalomról a levegőben és hasonlókról, ami tudományosan csengő címszavai miatt megrémiszt. Földrajzilag ezek tőlünk oly távol eső problémáknak tűnnek és oly sok alaptalan prófécia szólt a világvégéről. Ám az örök baljós hozzáállás okán bármikor rossz irányt vehet a történet és a Hold barlangjába kergethet.

A bejegyzés trackback címe:

https://jonagykanal.blog.hu/api/trackback/id/tr4713056906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása