Szomorú nap a rock and rollban: Meghalt Malcolm Young, az AC/DC alapítója
2017. november 20. írta: Deák Zsuzsu

Szomorú nap a rock and rollban: Meghalt Malcolm Young, az AC/DC alapítója

Malcolm 1973-ban öccsével, Angus Younggal együtt lépett a világszínpadra és alapította meg a legendás a AC/DC-t. A zenekar a róla szóló búcsúposztban így írt szombaton  hivatalos Facebook-oldalukon:

,,Mély és őszinte szomorúsággal az AC/DC ma bejelenti Malcolm Young halálát. Malcolt, Angussal (testvérével) egyetemben volt az AC/DC alapítója és megalkotója. Óriási elkötelezettséggel, ő volt a banda hajtóereje.  Gitárosként, dalszerzőként és látnokként is perfekcionista, egyedi ember volt, aki mindig ragaszkodott az (ún.) fegyvereihez és pontosan kimondta, amit akart. Nagy büszkeséget vitt mindabba, amit megkísérelt. A rajongók iránti hűsége felülmúlhatatlan volt. ‘’

Testvére a postban így búcsúzott: ,, Mint testvére nagyon nehéz szavakba önteni mit jelentett az életemben. Kötődésünk egyedülálló és különleges volt. Olyan hatalmas örökséget hagy maga után, ami örökké fog élni.: Malcolm, szép munka volt”

A zenész, időskori demenciában szenvedett, 64 évesen hunyt el.

Malcolm, 1953-ban született Glasgowban. 10 évvel később családjával, Ausztráliába, azon belül pedig Sydney-be költözött. Bátyja, George először az Easybeats zenekarával vált ismertté, mielőtt az AC / DC-hez került volna. Ő a múlt hónapban hunyt el, 70 évesen. 

Malcolm utolsó turnéja AC/DC-vel  2010 júniusában zajlott. Spanyolország Bilbaojában láthatták utoljára fellépni a zenekar többi tagjával. Ő alkotta meg a zenekar legismertebb gitár-riffjeit: a Black in Black, a Higway to Hell és az All Night Long című számokkal, mellyel minden idők legnagyobb rock szereplőjévé váltak.

Ugyanakkor a zenekar nevéhez fűződik minden idők legnagyobb példányszámban eladott hard rock albuma is. A nyolcadik stúdió album, a Black in Black 1980-ban több,  mint 50 millió példányban értékesítették, így a harmadik legnagyobb számban eladott nagylemezzé vált a világon.

A ritmusgitáros visszavonulását három évvel ezelőtt jelentette be, megromlott egészségére hivatkozva. Akkor még olyan hírek szárnyaltak, hogy bátyjának kilépésével együtt ez már a zenekar végét is jelentheti, ám a legutóbbi új nagylemez (Rock Or Bust) megjelenésével cáfolták a híreszteléseket. Malcolm megüresedett ritmusgitáros helyére ugyanis nemsokára családon belül érkezett a váltás: a Young-fivérek unokaöccse, - a korábban kisebb együttesekben zenélő - Stevie.

A bandát több váratlan fordulat érte ezek után is: 2015-ben Phil Rudd dobos bűnügybe keveredett; halálos fenyegetéssel és drogbirtoklással vádolták.  Majd a zenekar megvált második énekesétől, Brian Johnsontól is, akit utolsó turnéjukon, Axl Rose helyettesített, a Guns N' Roses frontembere.

A bejegyzés trackback címe:

https://jonagykanal.blog.hu/api/trackback/id/tr2813321673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása