It's not a cartoon. It's anime!
2018. február 05. írta: pitypangangngg

It's not a cartoon. It's anime!


Az anime az animation szó rövidítése. A rajzfilm általános megnevezése Japánban, a szigetországon kívül a japán stílusú rajzfilmek összefoglaló neve. A műfaj egyébként több korosztályt is megcéloz, nem csak a gyerekeket, rengetek olyan anime van, ami kifejezetten felnőtteknek szól. (Nem a pornográf tartalmú hentia-ra gondolok, ami egyénként a japán nyelvben annyit jelent: perverz)
Azt, hogy hogyan lehet megkülönböztetni az egyes animéket egymástól, a leírásból és a címkefelhőből tudhatjuk meg. Általánosságban a következő szavakkal találkozhatunk: shoujo, bishounen, shounen ai, ecchi, josei, seinen, guro, seinen, shoujo ai.
Persze egy-egy leírásban vagy címke felhőben megtalálhatók a szokásos magyar kifejezések is, mint: háborús, dráma, iskolai, kaland, misztikus stb. A nagy kihívást mégis a japán kategória nevek adják, ami a műfaj sajátja, és egy anime vagy manga lényegi elhelyezését jelenti. 

Gyorstalpaló:
shoujo: Fiatal lányoknak szóló romantikus történetek. 
josei: Japánul fiatal nőt jelent, olyan animét vagy mangát jelent, aminek felnőtt nők a célközönsége. Ez az egyik legritkább műfaj.
seinen: 18-30 év körüli férfiaknak szóló művek. 
guro: Túlzott brutalitást, erőszakot, szadizmust ábrázoló művek melynek célja mindig az élvezet. 
shounen: Fiatal fiúknak szóló művek.

Az anime a második világháború után alakult ki. Általában mangából, (kifejezés jelentése szó szerinti fordításban "véletlenszerű képek" vagy "vázlat", de mostanra a szótárakban is csak képregény címszóval van feltüntetve.) light novelből, (tinédzser, fiatal felnőtt férfi célközönségnek írt japán regénytípus) visual novelből (olyan interaktív játék, amelynek cselekményét legtöbbször állóképek formájában ismerheti meg a játékos) ritkábban saját történetből készül.

A gyors áttekintés után nem szeretnék arról írni, hogy miért szeretem az animéket, inkább ajánlanék pár olyat, amit számomra nagyon kedves, vagy meghatározó.

Psycho Pass  (Seinen)

Történet: egy autoritárius disztópiában játszódik, egy olyan országban, ahol a mindenütt jelenlévő köztéri szenzorok folyamatosan felmérik minden polgár mentális állapotát. Az összegyűjtött adat és a polgár általános személyisége alapján azt mérik, mennyi a valószínűsége, hogy az a személy bűntényt kövessen el. Ez a besorolás az adott személy Psycho-Pass értéke. A hatóságok minden alkalommal riasztást kapnak, ha a szenzorok veszélyes Psycho-Passt érzékelnek, és a Közbiztonsági Hivatal ügynökeit dominátorokkal (energia fegyverek, melyek saját erejüket modulálják a célpont Psycho-Pass szintje alapján) felszerelkezve küldik a helyszínre. A történet Cunemori Akane és Kógami Sinja valamint társaik kalandjait követi, akik a Közbiztonsági Hivatal Bűnözés Ellenes Osztályának 1-es egységét alkotják.

Látvány: Bár számos anime úgy készül, hogy először a karaktereket dolgozzák ki és hozzájuk igazítják a világot, Siotani rájött, hogy ez ennél a sorozatnál pont fordítva kell, hogy legyen. Először meg kellett tervezni a világot, s csak utána alkották meg az ahhoz illő karaktereket. Ebből kifolyólag a szereplőket Amano Akira mangaka (jelentése művész, a manga rajzoló mesterekre használják) rajzolta, aki egyensúlyba hozta őket a sötét atmoszférával. A csapat kerülte a világos, feltűnő színeket.

Ajánlás: Mivel rengeteg brutalitás és erőszak található ebben az animében,csak olyanoknak ajánlom, aki bírja a társadalmi elítélést, a lelkileg nehezen megemészthető erőszakos dolgokat. Ettől eltekintve, az anime gyönyörűen rajzolt, részletesen ábrázolt, a karakterek szerethetőek, könnyen lehet azonosulni velük, érthető  motivációjuk. Azon kevés animék közé tartozik amiben jól kidolgozott, nem felszínes női karakter szerepel. A történet pedig lebilincselő és tele van fordulattal. 


Death Parade (misztikus - thriller)

Történet: Minden epizód egyetlen helyszínen játszódik, a Quindecim nevezetű helyen, ami első látásra egy bárnak tűnik, ám sokkal több ennél. Ezen a helyen ugyanis az úgynevezett "döntőbírák" már elhunyt embereket látnak vendégül. Epizódonként mindig mást, egyszerre két személyt, s hogy ezután a mennybe vagy a pokolba kerülnek, Decim a bárpultos dönti el. A Quindecimbe került lelkeknek, meg kell mérkőzniük egymással, egy véletlen szerűen választott játékban. Az ide kerülő lelkek nem emlékeznek arra, hogyan kerültek a Quindecimbe, arról sincs tudomásuk, hogy meghaltak. 
A Death Parade leginkább lélektani dolgokat boncolgat. A vendégek a játék során apró részenként visszanyerik az emlékezetüket, ami hatással van a viselkedésükre, a gondolkodásukra. Decim ezt figyeli meg és ez alapján dönti el, mi vár az élet után rájuk. Alkalmanként szándékosan befolyásolja a játék menetét, hogy kihozza az emberekből lelkük legsötétebb oldalát, majd végignézi, hogyan reagálnak. Ez alapján dönti el Decim a halálisten, hogy a mennybe vagy a pokolba kerülnek. 

Látvány és ajánlás: Az anime nagyon szépen rajzolt, és nem a megszokott látványvilággal dolgozik. A karakterek jelleme igaz kevéssé kidolgozott és nehezen ismerjük meg őket, azonban nagyon szerethetőek. Akik szeretik a a pszichológiai, feszültségekkel teli, fordulatos és olykor megható történeteket, mindenképp nézzék meg. 

 

Bleach (shounen)

Történet: Kucsiki Rukia, egy sinigami (halálisten) megjelenik Kuroszaki Icsigo szobájában. Meglepődik rajta, hogy Icsigo képes látni őt, mert a halálistenek és általában a szellemi lények a közönséges emberek számára láthatatlanok, csak a nagyon nagy vagy a nagyon kis szellemi energiával rendelkezők (értsd: haldoklók) képesek erre. Azonban nincs sok ideje meglepődni, mert egy lidérc (egy elkárhozott lélek) megtámadja Icsigo családját és meg kellene védenie őket. Azonban alulmarad, és erejét Icsigónak adja, aki megvédi a testvéreit. Rukia szellemi energiája egyszerre felébreszti a Icsigo belső erejét is, ami eddig rejtőzködött és képességeiben messze felülmúlja a legtöbb közönséges halálistenét is.
A következő nap Rukia egyszer csak betoppan Icsigo osztályába, mint cserediák, és úgy viselkedik, mint egy normális ember. Mint kiderül, ereje átadása miatt kénytelen az emberek világában maradni, egy ideiglenes póttestben arra várva, hogy halálisteni ereje visszatérjen. Addig is Icsigo helyettes halálistenként gyakorlatilag teljesíti Rukia feladatait – azaz elpusztítja az egyre gyakrabban megjelenő lidérceket és a Földön bolyongó lelkeken elvégzi a lélektemetés szertartását, amivel azok a Lelkek Világába kerülnek.

Ezután kezdetét veszi a 366 epizódón át tartó véget nem érő harc, a shinigamikkal, a quincikkel, a bountókkal, az arrancarokkal, a lélekölő kardokkal, a fullbringerekkel és Icsigo fő ellenségével, Aizennel. A történet egyébként nagyon kacifántos, rengeteg ideiglenes gonosszal kell a szereplőknek megküzdeniük.
Az anime 2004-2012-ig futott, manga alapján készült. A manga 74 kötetből és 686 részből áll. Az anime 2012-ben befejezetlenül ért véget, csak a mangát folytatták. (Egyébként ez rengeteg animére jellemző, hogy a történet befejezése előtt abba hagyják, gyakorlatilag elkaszálják a sorozatot)
A sorozat mellé készült  egy OVA (Az angol Original Video Animation rövidítése, olyan animéket jelöl, amiket nem vetítettek sem TV-ben sem moziban, csak VHS/DVD/Blu-Ray megjelenést kaptak) illetve négy nagy film és három special (szórakoztató történetek, általában az eredeti történethez nem kapcsolódó 1-2 perces vagy akár egy rész hosszúságú különleges kiadások).
(A leghosszabb manga 200 kötettel és 1700 résszel a Kochikame, teljes címén Katsushika-ku Kameari Kōen Mae Hashutsujo. Egy rendőrről szól, aki nyomozás helyett mindig azon töri a fejét, hogy milyen pénzkereső üzletbe vágjon bele, ami persze mindig balul sül el. A leghosszabb anime egy gyerek mese a Doraemon, aminek 1787 része van, és 1974 óta vetítik)

 

Látvány és Ajánlás: Számomra azért kedves ez az anime, mert ez volt az első amit igazán nagy élvezettel s rajongással néztem, gyakorlatilag ezzel szerettem meg az animéket. A történet izgalmas és fordulatokkal teli, rengeteg látványos harc van benne. Sok a plusz információ, nem csak a főszálra koncentrál a történetvezetés. A karakterek szerethetőek s egyben utálhatóak. A karakterek fejlődése látványos mégis egyenletes. A látvány igaz nem olyan szép mint a fent említett két animében, de aki egy igazán hosszan tartó remek történetre vágyik mindenképp vágjon bele.

 

Orange (shoujo)

Történet: Egy tavaszi reggelen Takamiya Naho véletlenül elfelejti felhúzni az ébresztőórát, ezért későn ébred. Gyorsan felöltözik, és az ajtóhoz siet. Amikor leveszi a táskáját az ajtó melletti szekrényről, véletlenül leránt vele egy levelet is. Felveszi és elolvassa a címzést. A levelet neki címezték, és ráadásul saját magától jött. Naho azt a feladatot kapta a 10 évvel későbbi önmagától, hogy mentse meg az új diák, Naruse Kakeru életét. Ezután Naho a levélben leírt történéseket próbálja megváltoztatni. Manga alapján készült.

Látvány és ajánlás: Az anime nagyon szépen rajzolt, a látvány világos s barátságos. A karakterek mind szerethetőek. Tipikus gimnáziumi történet, ami gyakran megható de végére nagyon megmelengeti a szíved. Mindenkinek ajánlom aki habkönnyű lelket simogató kikapcsolódásra vágyik. 

 

Koe no Katachi (shounen)

Történet: Ishida Shouya egy javíthatatlan bajkeverő és igazi vezéregyénisége annak az általános iskolai osztálynak, ahová egy új diák érkezik a siket kislány, Nishimiya Shouko személyében. Hősünk számára kezdettől fogva ellenszenves a jegyzetfüzetén keresztül kommunikálni próbáló lány, amit csak tovább tetéz az, hogy Shouko fogyatékossága jókora terhet ró az egész osztályközösségre. Hamarosan egymást érik a Shoukót megcélzó bántalmazások és megaláztatások, aminek persze Ishida lesz a fő mozgatórugója, egészen addig, míg a saját bőrén nem tapasztalja, milyen érzés kirekesztettnek lenni.
Ez egy egész estés film, egyetlen rész egyetlen történet. 

Ajánlás és látvány: A látvány gyönyörű, a történet magával ragadó és nagyon megható, a karakterek fantasztikusak. Az nézze meg, aki nem akar egyből egy 13 részes animének neki ülni csak épp bele szeretne pillantani az anime világába. Ez a történet erre épp megfelel. 

Nagyon nehéz volt száz valahány általam látott animéből kiválogatni ezt az öt animét. Rengeteg olyan van, amit ezeken kívül nagyon szeretek és kedvelek. Fontos tudni, hogy ez egy szubjektív felsorolás, kizárólag az én egyéni ízlésemet tükrözi, az internet népének rajongásától teljesen független. 

Végezetül pedig hagyok nektek pár linket, hogyha bármelyiket meg szeretnétek nézni, ne kelljen keresgélnetek. 
FONTOS: Ahhoz, hogy bármelyiket meg tudjátok nézni, regisztrálnotok kell az oldalra. 
Psycho Pass

Death Parade

Bleach

Orange

Koe no Katachi

Jó szórakozást!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jonagykanal.blog.hu/api/trackback/id/tr9513637154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása